Hírek


Weber Rescue Days 2018

2018-10-29 15:14:38

A Magyar Tűzoltó Szövetség és a Létesítményi Tűzoltóságok Országos Szövetsége közreműködésével a nem hivatásos tűzoltóságok delegációja részt vett 2018. szeptember 28-30. között a Weber Rescue Days nemzetközi műszaki mentési bemutatón, Németországban.

A Weber Rescue Days 2018 rendezvény 2018.09.28-29-30. napokon került megrendezésre, ami több mint 15 éves múltra tekint vissza és minden évben más Németországi területen ad lehetőséget mentési eszközök és technikák elsajátítására beavatkozó tűzoltó egységek részére. Az idei rendezvénynek a festői Saar vidéken található Bostal tó melletti kemping adott otthont. A teljes terület kb. 60.000 m², amely a gyakorlati helyszínek mellet egy színvonalas tűzoltó eszköz és felszerelés kiállításnak is helyszínt biztosított. Az eseményre 25 országból érkezett 600 fő beavatkozó tűzoltó, többek között még a távol-keletről Thai-földről, Japánból és Dél-Koreából is. Magyarországról a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ oktatói kaptak lehetőséget a gyakorlásra. Az eseményen a műszaki mentési bemutatók érdekében 300 db roncsjárművet vágtak szét.

A rendezvény célja, hogy valós körülmények megteremtésével (pl. az adott időjárás a szabad területen, valós baleseti pozíciók, személygépjármű - tehergépjármű - busz - kisteherautó kategóriák, új gépjárművek, stb.) biztosítson képzési és gyakorlati lehetőséget a résztvevő beavatkozó állomány részére.

Nemzetközi oktatói gárda állt rendelkezésre az elméleti és gyakorlati képzések lebonyolításához. A résztvevő oktatók / instruktorok többéves szakmai tapasztalattal rendelkeznek és az adott ország / terület / ország beavatkozási szabályainak és tapasztalatainak a felhasználásával állítják össze az oktatási programot. A gyakorlati szituációk általánosságban bonyolult(abb) mentési helyzetek, amely komplexebb tervezést és beavatkozást, valamint szorosabb együttműködést követel meg a beavatkozó állománytól.

A résztvevő csapatok általánosságban vegyes, több országból / tűzoltóságról érkezett kollégák részvételével összeállított csapatokban végezték a beavatkozási feladatokat, ez elősegíti a különböző beavatkozási taktikák, szabályok és módszerek kölcsönös megismerését. A rendezvény során a résztvevők megismerkedhettek a Weber Rescue által gyártott és forgalmazott mentőeszközökkel, valamint ezek használatát / alkalmazását is kipróbálhatták. Állomásonként 2-3 Weber Instruktor (oktató) segítette és irányította a résztvevő csapatok munkáját.

 

A képzési program összeállítása:

Rescue Days Original (2018.09.28 - 29.) - A Rescue Days Original a kétnapos alapképzés, 8 különböző állomás / szituáció

 • 1. és 2. új autó technológia: korszerű (~1-2 éves) személygépjárművek, a beavatkozás szempontjából fontos tulajdonságainak a bemutatása. Csapatonként egy új jármű vágása - feszítése, a feltételezett sérült kiszabadítás.
 • 3. sérült kiszabadítása teherautó baleseteknél: utánfutóra felhelyezett teherautó fülke és a szükséges kiegészítő eszközök (pl. mentőállvány) alkalmazásával;
 • 4. emelés és biztosítás: gépjármű alá szorult sérült és a gépjárműre esett nagy tömegű tárgy jelenlétében történő mentés;
 • 5. láncos mentés: legújabb láncos és csörlős mentési módszer;
 • 6. személygépjármű pótkocsi alatt: félpótkocsi alá szorult személygépjárműbe szorult sérült mentése;
 • 7. "Crossramming": oldalütközés (pl. fának vagy oszlopnak a gépjármű oldalával történő ütközés) során beszorult sérült mentése;
 • 8. beton elválasztó: Beton elválasztónak ütközött és felborult személygépjárműből történő mentés;

A feladatok mindkét nap 8:00 és 18:00 között kerülnek végrehajtásra, kb. 60 perc / állomás rendelkezésre álló idővel. 4 állomás / nap felosztásban.


RESCUE DAYS Module 1 - 2 - 3 (2018.09.30)

 • Egynapos kiegészítő - különleges képzés. Amely alapvetően a Rescue Days Original képzésre épül, azok kiegészítő és ismétlő képzése;
 • 1. Modul: nagyméretű járművek, eszközhasználat nagyméretű járműveknél és nagyméretű járművek stabilizálása;
 • 2. Modul: mentés régen és most, sérült a fókuszban és láncos mentés;
 • 3. Modul: új gépjármű technológia, oldalütközés és beton elválasztó;

 

A rendezvény szervezettségében és lebonyolításában tükrözte a német alaposságok és precizitást. Igazán jó lehetőséget teremtett a gyakorlásra és a más nemzetek mentési technikáinak, taktikáinak megismerésére.

 

A Magyar Tűzoltó Szövetség és az LTSZ jóvoltából látogatóként is tanulságos volt és maradandó élményt adott.

A beszámolót készítette:
Tóbi József kiképzési előadó, Atomix Kft. Tűzoltási és Kárelhárítási Szakágazat


Kapcsolódó képek:

Vissza