Szakolyi Önkéntes Tűzoltó Egyesület


A legtöbb képzett tűzoltó a településen lakik a vármegyei településel közül

Létezik egy település a Dél-Nyírségben, ahol az egy főre eső kiképzett tűzoltók száma valószínűleg legmagasabb a vármegyében. Ez a település Szakoly. A községben önkormányzati tűzoltóság is működik, de mögötte vagy éppen mellette a Szakolyi Önkéntes Tűzoltó Egyesület is működik és tesz a település tűzvédelméért.

Az egylet 1927-ben alakult, parancsnokként Eszényi József adóügyi jegyzőt tüntették fel. A maroknyi csapat egy tiszttel és 12 főnyi tagsággal kezdte meg működését, a felszerelést az egy kocsifecskendő jelentette, viszont az egyéni védőeszközök még teljesen hiányoztak.

A II. világháború kitörése után az önkéntes tűzoltó egyesület tagjaira nagyobb felelősség és több munka hárult, hiszen ők végezték a lakosság légoltalmi kiképzését is, gyakoroltatták a tűzoltást és a mentést.

1991-ben az egyesületnek sikerült megvásárolniuk a megyei tűzoltó-parancsnokság egyik TÜ-1-es típusú gépjárműfecskendőjét. Rá egy évre az új szerhez egy új, fűtött és pihenővel ellátott szertár épült, ami az ország első önkormányzat által épített tűzoltó szertára volt.

1997-ben pályázat és az önkormányzat segítségével egy átalakított IFA gyártmányú gépjárműfecskendőhöz tudtak hozzájutni vásárlás útján. Ekkoriban az egyesület taglétszáma már meghaladta a 80 főt közülük pedig 12-en rendszeresen részt vettek a tűzoltásában. 1998-ban főként társadalmi munkából valamint az önkormányzat segítségével egy három szer állásos szertár. Az ezredfordulón az egyesület egy TÜ-1-es, egy TÜ-2-es és egy IFA gyártmányú gépjárműfecskendővel illetve egy GAZ 66-os műszaki mentőszerrel büszkélkedett.

A megyében az elsők, országosan a harmadik köztestületi tűzoltóság

2002-ben Szakolyi Község Önkormányzata és a Szakolyi Önkéntes Tűzoltó Egyesület megalapította a megyében elsőként, az országban harmadikként az Önkéntes Köztestületi Tűzoltóságot, amely a mai napig a település és a térség elsődleges mentő tűzvédelmét biztosítja.

Az éves vonulási szám átlagosan 30-50 eset között alakul, viharkáros időszakok esetében ez jelentősen megnövekszik. Vonulásaikat egy gondosan karbantartott 1990-es gyártási évű IFA gyártmányú W50 LA/TLF-16 típusú gépjárművel hajtják végre. Alaptanfolyami végzetséggel, tűzoltás vezetői jogosultsággal, technika kezelői-, valamint pályaalkalmassági vizsgával is rendelkezik a szakmai tevékenységet vállaló és adott beosztást ellátó tagság.

Az egyesület Szakoly település területén lát el mentő és tűzvédelmet segítve ezzel önkormányzati és hivatásos egységek munkáját. Pályázatok révén tűzoltó szakfelszerelések, kiegészítő felszerelések, technikai berendezések, és egyéni védőfelszerelések gyarapítják az eszközállományunkat. A Vármegyei és Országos Tűzoltó Szövetség által szervezett versenyeken egyesületünk rendszeresen több csapattal képviselteti magát. Az egyesületnek jelenleg 97 tagja van. melyből 17 fő vesz részt a tűzoltási kárelhárítási feladatokban.

Egyesület adatai Taglétszám és alapítás Parancsnok és elnök elérhetősege
Szakoly Önkéntes Tűzoltó Egyesület   Dán Gábor (elnök)
4234 Szakoly Rákóczi u. 10. NA (20) 277-7782
    (70) 673-2854
adósz: 18504482-1-15 1928 dangabor186@gmail.com
szakoly.ot@katved.gov.hu   Pósán László (pk.)
  Folyamatos működés (20) 939-2054
(42) 561-108    

Kapcsolódó információk: