Balkányi Önkéntes Tűzoltó Egyesület


Több mint 13 éves múlttal rendelkezik az egyesület

A Balkányi Önkéntes Tűzoltó Egyesület 1881-ben alakult, azóta folyamatosan ellát tűzoltási, műszaki mentési, tűzmegelőzési feladatokat. Az egyesület így már több mint a 130 éves múlttal rendelkezik, amit 2012-ben a Balkányban megrendezett megyei tűzoltóversennyel meg is ünnepeltek.

A jelenlegi egyesületi formájában 1989 óta működik az ÖTE. Az egyesület tagja a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Tűzoltó Szövetségnek, illetve rendszeresen részt vesznek a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a vármegyei tűzoltószövetség által rendezett szakmai versenyeken.

Az egyesület szakmai felügyeletét a Debreceni Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság látja el. A rendszeres ellenőrzések során a Parancsnokság nemcsak a szabályzatokban és jogszabályokban támasztott követelményeknek való megfelelést vizsgálja, hanem a partnerség jegyében igyekszik hasznos szakmai tanácsokkal is ellátni az önkénteseket.

Hasonlóan kiváló viszonyt ápol az egyesület a környező települések tűzoltó egyesületeivel (Geszteréd, Bököny és Újfehértó önkénteseivel, illetve a szakolyi önkormányzati tűzoltósággal) és a helyi mentőállomással, valamint a polgárőrséggel.

Szintén szoros a kapcsolat a helyi önkormányzattal, a képviselő-testület a civil szervezetek támogatására fordítható önkormányzati forrásokból évről évre jelentős összeggel járul hozzá az egyesület működéséhez. Az önkormányzat biztosítja az egyesület számára a szertár épületét is, melyhez 2005-ben sikerült egy melegedő helyiséget építeni. Az egyesület az energiaválság miatt az internetet is bevezette az épületbe, hogy digitális eszközökkel, okoshőmérővel, okoskonnektorral távolról is szabályozható legyen a szertár hőmérséklete, így viszonylag alacsony ráfordítással komolyabb energiaköltséget takarítson meg.

Az egyesület a működési költségeit az önkormányzati támogatáson túl a felajánlott SZJA 1%-okból, továbbá NEA és MTSz pályázatokból fedezi, illetve a helyi lakosság és vállalkozások felajánlásai is hozzájárulnak az egyesület működőképességéhez.

A lakosság és a vállalkozók támogatását a szakmai tevékenységen túl társadalmi szerepvállalással is igyekszik meghálálni az egyesület, a városnapi rendezvénysorozat szinte már elképzelhetetlen nélkülük, de rendszeresen részt vesznek szituációs és begyakorló foglalkozásokon is. Több bemutató gyakorlaton is részt vett már az egyesület, ahol a katasztrófavédelem, a mentők, a rendőrség és a polgárőrség szervei együttműködve számoltak fel szimulált káreseteket. A Nyitott szertárkapuk rendezvényhez is kapcsolódnak, illetve a helyi iskolába, óvodákba, bölcsődébe is rendszeresen ellátogatnak, de alkalomszerűen jótékonysági akciókat is szerveznek, mint legutóbb tavaly decemberben, amikor a balkányi tanyákon élő hátrányos helyzetű gyerekekhez tűzoltóautón érkezett a Mikulás.

Az egyesület nem csak Balkányban tevékenykedik, nem használt eszközeivel a határon túli magyar tűzoltó egyesületeknek is segítséget nyújt, így juttatott már adományt Kárpátaljára és a székelyföldi Gyergyóditróba és Csíkszentmiklósra is. Tavaly az egyesület több tagja vendégeskedett Erdélyben.

Egy tűzoltó egyesület munkáját azonban elsősorban a szakmai tevékenység minősíti, és a balkányiaknak e téren sincs szégyenkeznivalójuk. Évente átlagosan 40-70 vonulást regisztrál az egyesület, a szerencsére ritkán előforduló épülettüzek mellett azonban egyre gyakrabban van szükség balesetveszélyes fák eltávolítására, közúti baleset utáni műszaki mentésre, illetve a kiszámíthatatlanra fordult időjárás miatti ár- és belvízi védekezésre, így tavaly rekordszámban, összesen 74-szer riasztották a balkányi önkénteseket.

A vármegye negyedik legnagyobb területével rendelkező települést, és a környékbeli településeket is védik

Ugyan Balkány lakosságszáma csak 6000 fő körül mozog, a vármegye negyedik legnagyobb területű településeként mégis számos kihívást rejt a tűzoltók számára. A településhez tartozó 24 tanyán él a lakosság közel egyharmada, a legészakibb és a legdélibb tanya pedig mintegy 30 km távolságra van egymástól. Ebben a nagy kiterjedésű tanyavilágban felbecsülhetetlen segítséget jelent a hivatásos tűzoltók számára a helyismerettel rendelkező önkéntesek közreműködése. Több tanya csak rossz minőségű földúton közelíthető meg, a nyírségi homok pedig igencsak „vendégmarasztaló” tud lenni, főleg ha az a vendég kétezer liter vízzel a tartályában érkezik tüzet oltani, ezért az egyesület csak összkerékhajtású tűzoltófecskendőt tud használni. A 34 éves IFA gépjárművük ugyan már bőven csereérett, jó terepképességei miatt még használható, többször segítettek már vele a mentőszolgálatnak is a nehezen megközelíthető tanyákra való kijutásban.

Noha az egyesület fő szere fölött már eljárt az idő, a kisebb eszközeiket igyekeznek folyamatosan frissíteni és a meglévő eszközparkot pályázatok segítségével bővíteni, legutóbb például az éjszakai mentéshez nagy segítséget nyújtó LED-es munkalámpákkal látták el a járművüket.

A lassan modernizálódó eszközök azonban mit sem érnének, ha nem lenne hozzá megfelelően képzett kezelőszemélyzet. Balkányban szerencsére ez a feltétel is adott, 37 odaadó, jól képzett önkéntes alkotja az egyesületet. 40 órás alaptanfolyami végzettséggel, tűzoltásvezető II. jogosultsággal, parancsnoki-, technikakezelői-, valamint pályaalkalmassági vizsgával (PÁV I.) is rendelkezik a szakmai tevékenységet vállaló és adott beosztást ellátó tagság. Többen rendelkeznek kisgépkezelői (láncfűrész, feszítő-vágó, emelőpárna, roncsvágó) és szivattyúkezelői vizsgával is.

Közösségi oldalakon is igyekszünk munkánkat prezentálni, ahol egyesületi életünkbe pillanthatnak be az érdeklődők. Közel ezer követő figyeli beavatkozásainkat.

Az egyesületben 12 ifjúsági tűzoltó is tevékenykedik, akik a tavalyi megyei tűzoltóversenyen korosztályukban első helyezést értek el, így kijelenthetjük, a balkányi egyesületnek a 142 éves múltja és mozgalmas jelen mellett sikeres jövője is lesz.


Kapcsolódó információk:

Galériák: