Tiszabecsi Önkéntes Tűzoltó Egyesület

A Tiszabecsi Önkéntes Tűzoltó Egyesület 2020. január 10-én alakult újjá Wacteinheim Imre vezetésével, 11 fővel. Azért beszélhetünk újjáalakulásról, hiszen az 1940-es évekből egyértelmű adatok vannak arra, hogy a településen már egy jól működő egylet tevékenykedett. Debreczeni Albert korábbi egyesületi tag visszaemlékezésben elmondta, hogy a birtokában van egy 1958. évi 10 éves szolgálati érdemjel, amely még anyai nagyapjáé, Bornemisza Zsigmondé volt. Az ÖTE 1978-ban egy Zsuk gyártmányú kisteherautóhoz jutott, amelyen egy 600 literes víztartály volt málházva. Az egyesület szinte minden héten gyakorlatozott a község futballpályáján, amelyet a község vezetője Windháger Vilmos felügyelt. Utána a használt eszközök karbantartását végezték Kövér Endre parancsnok irányításával. A parancsnok szigorú de következetes vezetése nem maradt eredménytelen, háromszor is megnyerték a megyei tűzoltó versenyt Baktalórántházán, ahol számos csapat indult.

Az újjáalakulás után 2020. július 17-én együttműködési megállapodást kötöttek a Fehérgyarmati Hivatásos Tűzoltóparancsnoksággal. a megállapodás aláírásánál jelen volt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, Varga Béla tűzoltó ezredes is.

Jelenleg 18 fővel működünk. Már az első évben 6 fő eredményesen elvégezte a 40 órás tűzoltó alaptanfolyamot, 2 fő pedig már korábban megszerezte ezt a képesítést. 2021-ben Wacteinheim Imre és Lukács Miklós elvégezte a Tűzoltásvezető II. tanfolyamot, amellyel a parancsnoki szakmai feladatok ellátása is megoldódott. a tanfolyam elvégzésében jelentős segítséget adott

Tiszabecsi Önkormányzat. Jelenleg az egyesületi besorolásuk az un. hagyományőrző kategória, de már sokat tettek azért, hogy elérjék a következő szintet. Megalakulások óta több alkalommal pályáztak különböző lehetőségeket megragadva. Az egyik legsikeresebb pályázatuk során 2021-ben közel hárommillió forintot nyertek tűzoltó mobilszertár létesítésére. A Covid helyzet miatt és az árak változása miatt szükség volt Tiszabecsi Önkormányzat és a katasztrófavédelemtovábbi hathatós támogatására. Szintén pályázati forrásból tűzoltó eszközökhöz, szakfelszerelésekhez (mentőkötelet, szikracsapót, tűzoltó készüléket) jutottak és egyéb működési költségeket tudtak finanszírozni.

Legfontosabb terveik között szerepel a Fehérgyarmati Önkéntes Tűzoltó Egyesület tulajdonában lévő Mercedes gyártmányú gépjárműfecskendő átvétele.

A Tyukodi ÖTE-től korábban átvett Csepel gyártmányú gépjárműfecskendőt remélhetőleg tovább adományozhatják valamely kárpátaljai településnek. Szintén a tyukodi önkéntesektől tűzoltó védőruházatot is kaptak, amelyek a biztonságosabb beavatkozásokhoz nyújtanak segítséget. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Tűzoltószövetség révén további, a működésükhöz szükséges további szakfelszerelések is rendelkezésükre áll.

2022-ben, az ukrán-orosz katonai konfliktus kezdetekor 500 darab Covid tesztet juttattak ki Kárpátaljára.

Az egyesület rövidtávú céljai között szerepel, hogy Tiszabecs szomszédos, illetve hozzá közel fekvő településekre például Milota, Tiszacsécse, Tiszakóród, Botpalád, Kispalád, Sonkád, Túristvándi, Kölcse, amelyek tűzvédelmi szempontból un. fehér folton helyezkednek el, vállalnának vonulást. A mentő tűzvédelmi szempontból fehér folt azt jelenti, hogy a hivatásos, vagy önkormányzati tűzoltóság 20 percen túl érnek a helyszínre.

Egyesület tagjai több alkalommal segítséget nyújtottak a hivatásos tűzoltóknak, végrehajtották az áramtalanítást, fokozottan tűz- vagy robbanásveszélyes anyagokat távolítottak el, anyagi értékek mentettek. Az utóbbi évek szélsőséges időjárásai Tiszabecsen is adtak okot tűzoltó beavatkozásokra, ahol szintén segédkeztek az ÖTE kiképzett tagjai.

Tiszabecsi Önkéntes Tűzoltó Egyesület   Wachteinheim József Imre (elnök)
4951 Tiszabecs, Rákóczi utca 37 NA (20) 473-6607
    wachtejo@gmail.com