Tyukodi Önkéntes Tűzoltó Egyesület


A tűz-és káreseteket önállóan is képesek felszámolni

A megyében másodikként az önállóan beavatkozó egyesületek közé léphetett a tyukodi tűzoltócsapat, éjjel-nappal vonulnak, ha szükség van rájuk.

Közel száz éve, 1925-ben alakult a Tyukodi Önkéntes Tűzoltó Egyesület, amely egészen az 1990-es évekig segítette a településen a mentő tűzvédelmi feladatokat. Egy viszonylag rövid, inaktív időszakot követően 2007-ben az egyesület újjászerveződött, Pernyák Sándor tűzoltó ezredes, akkori megyei katasztrófavédelmi igazgató és Nagy Miklós, akkori polgármester kezdeményezésére.

A folyamatosan bővülő tagság a szakmai követelményeknek megfelelő tűzoltó alaptanfolyamokon, különböző technika-kezelői szaktanfolyamokon vesz részt annak érdekében, hogy minél hatékonyabban tudják elvégezni a szakmai munkájukat.

Az önkormányzat segítségével 2008-ban, egy Csepel TŰ. 1.1 típusú gépjárműfecskendőt vásároltak a Pomázi Önkéntes Tűzoltóságtól. Szintén ebben az évben a szakfelszerelések száma és minősége, valamint és védőruházati eszköztár is jelentősen bővült. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság segítségével 2017-ben az egyesület egy Steyr 16 S 23 típusú gépjárműfecskendővel gazdagodott. Határon átnyúló pályázat keretein belül 2018-ban pedig egy vadonatúj, korszerű MAN gyártmányú gépjárműfecskendő érkezett Tyukodra, így az egyesület két üzemképes gépjárműfecskendővel rendelkezik, amely ritkaságszámba megy. A Csepel TŰ 1.1 gépjárműfecskendőt, az önkormányzattal közösen 2021-ben átadták a frissen megalakult Tiszabecsi Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek.

Négy hölgy a csapatban

Az egyesület tagja a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tűzoltó Szövetségnek és a Szamos Járási Mentőcsoportnak.Jelenlegi taglétszám 33, tűzoltási és műszaki mentési feladat ellátására jogosult 23 tagjuk, akik Tóth János parancsnok irányításával rendszeresen készenléti szolgálatot is ellátnak. Az egyesület szaktevékenységet végző létszámát 4 hölgy is színesíti, akik rendelkeznek tűzoltó alaptanfolyami végzettséggel és aktívan részt vesznek a műszaki mentési és tűzoltási tevékenységben.

Jelentős dátum 2014 decembere az egylet életében. A megyében másodikként az önállóan beavatkozó egyesületek közé léphetett a csapat, mely jogosultsággal a tűz- és káresetek többségét más, magasabb szintű tűzoltóságok nélkül, immár önállóan képesek felszámolni. A riasztást követően nappali időszakban 10, éjszaka 12 percen belül megkezdik a vonulást, és így az elsődleges tűzoltói beavatkozás jóval lerövidül Tyukodon és a szomszédos Porcsalmán. A tevékenységi területükön túl is szívesen vállalnak segítségnyújtást. A Mátészalkai Hivatásos Tűzoltóparancsnoksággal kötött együttműködési megállapodásban 12 település szerepel, ahová – ha szükség van rá –, vonulnak a tyukodi tűzoltók.

Jelen vannak az oktatásban is

Kajdi Szabolcs elnök vezetésével az egyesület az ifjúság oktatásából, neveléséből is kiveszi a részét, segítik a helyi általános iskola tanulóit a tűzvédelmi ismeretek bővítésében, illetve gyakorlati felkészítést is nyújtanak.

Egyesület adatai Taglétszám és alapítás Parancsnok és elnök elérhetősege
Tyukodi Önkéntes Tűzoltó Egyesület   Tóth János (pk.)
4762 Tyukod, Árpád u. 33. 52 (70) 327-7986
Tyukod ÖTE facebook oldala   tyukodote@freemail.hu
adósz:18817849-1-15 1925  
tyukodote@gmail.com   Kajdi Szabolcs (elnök)
  2007 (70) 394-6425
    szkajdi@freemail.hu

Kapcsolódó információk: