Nyírbélteki Önkéntes Tűzoltó Egyesület

A Nyírbélteki Önkéntes Tűzoltó Egyesület 1994-ben alakult. A jelenleg érvényben lévő alapszabálya (2007.11.01.) szerint Nyírbéltek és Ömböly településeken látnak el tűzoltási és műszaki mentési tevékenységét. Az egyesület taglétszáma 22 fő, melynek tagjai közül 4 fő végez tűzoltó szaktevékenységet. SMS értesítésekben kapnak információt a területüket érintő jelzésekről, majd beavatkozásaikat ezek alapján hajtják végre. Az egyesület az elmúlt években folyamatosan részt vett a meghirdetett pályázatokon, melyeken a zavartalan működésükhöz szükséges tűzoltó szakfelszereléseket szereztek be. Így jutottak többek között gázérzékelő műszerhez (CO szenzorral), benzinmotoros láncfűrészekhez, áramfejlesztőhöz, zagyszivattyúhoz.
2021-ben például több mint hétszáz ezer forint összegben nyertek el támogatást a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Magyar Tűzoltó Szövetség által az önkéntes és tűzoltó egyesületek részére kiírt pályázaton. Az elmúlt években több esetben is részt vettek viharkárok felszámolásában.
A szakfelszerelések és az IFA W 50 LA/TLF-16 gyártmányú gépjárműfecskendőjük tárolására a polgármesteri hivatal udvarán található szertár szolgál. Az egyesület elnöke Dobos József, parancsnoka pedig az a Madarász Tibor, akinek neve évtizedek óta összeforrt az ÖTÉ-vel. A tagság nem csak helyben, de a környező településeken és a tűzoltó szakmai berkekben is nagy megbecsülésnek örvend, hiszen többen tagjai a Nyírbélteki Polgárőr Egyesületnek és a Nyírbátori Járás „Bátor” Önkéntes Mentőszervezetnek is. Az egyesület állandó résztvevője az önkéntes tűzoltó versenyeknek, amelyekbe a fiatalok is bekapcsolódnak, biztosítva ezzel az utánpótlást.
A Nyírbátori Hivatásos Tűzoltó-parancsnoksággal II. kategóriájú együttműködési megállapodásuk van 2008 óta, az abban foglalt kötelezettségeiknek maximálisan eleget tesznek.

Nyírbéltek Önkéntes Tűzoltó Egyesület Taglétszám Dobos József (elnök)
4372 Nyírbéltek, Kossuth u. 5-7. 24 (30) 396-7712
  Alapítás éve
adósz: 18798625-1-15 1959
nybeltek@t-online.hu Újjáalapítás éve Madarász Tibor (pk.)
(42) 389-155 1995 (30) 998-0750
(42) 389-612   madarasztibor@citromail.hu