Hírek


Tűzoltóverseny, Tűzoltó találkozó és Szakkiállítás Ajakon

2023-06-10 09:14:17

Kiválló időjárás, tökéletes helyszín, rekordszámú jelentkező csapat. Ajakon került megrendezésre a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Tűzoltószövetség rendezvénye.

Minden adott volt ahhoz, hogy megrendezésre kerüljön a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Tűzoltószövetség által szervezett, Vármegyei Önkéntes-, Önkormányzati- és Létesítményi tűzoltók versenye, Ajakon. Vármegyénk egyik legfiatalabb városa (idén ünnepli várossá vállásának 10. évfordulóját) adott otthont a minden évben megszervezésre kerülő eseményenk. Az Ajakiak méltán híresek hagyományaikról, és most vendégszeretetüket is bizonyították, a 2023. június 3.-án megtartott eseményen, ahol közel 600 fő vett részt. Az esemény megnyitóját követően 29 csapat ált rajthoz, és mérettette meg magát 10 kategóriában, szórakoztatva a rendezvényre kilátogatókat. A kellemes hangulatban lezajlott esemény megnyitóját megtisztelte jelenlétével Dr. Seszták Miklós, a térség országgyűlési képviselője, Varga Béla tű. ezrdes, a  Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója és a település első embere Dr. Ragány Adrienn polgármester asszony.

Az esemény egy tűzoltó gépjármű felvonulással kezdődött. A gépjárművek szirénái ezuttal nem a veszélt jelezve szóllaltak meg, hanem az ünnepi hangulatot volt hivatott közölni.15 tűzoltó autó szirénázva hozta a város lakosságának tudomására, hogy a település központi részén egy szakmai megmérettetés veszi kezdetét. A csapatok 4 pályán bizonyították felkészültségüket a szerelési feladatokban, illetve a központban elhelyezkedő Péter-tó festői környezetében található futópályán mérettették meg magukat a 7 pályaelemből álló staféta váltófutásban. A verseny kísérőrendezvényeként került megrendezésre az I. Kárpát-medencei Tűzoltók találkozója, amelyen Erdélyből (Farkaslaka, Gyergyószárhegy és Csíkszentmiklós), Kárpátaljáról (Dercen) és a Felvidékről (Tiszacsernyő és Örös) érkezett delegáció, illetve egy szakmai kiállítás, ahol a tűzvédelemben, a tűzoltók munkáját segítő szervezetek mutathatták be újdonságaikat, az általuk forgalmazott termékeket. A szervező Ajaki Tűzoltó Egyesület a már említett kísérőprogramok mellett a gyerekeknek is kedveztek, a Hajdú-Bihar Megyei Tűzoltószövetség tűzoltó karavánjával és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Tűzoltószövetség tűzoltóautó alakú ugrálóvárával, de a felnőtteknek is készültek meglepetéssel, akik Dombrády Gábor tű. alezredes gyűjteményéből összeállított kiállítást tekinthették meg, a helyi sportcsarnokban. A versenycsapatok a kora délutáni órákig hajtották végre a szerelési feladatokat, ezt követően következett az eredményhirdetés és elismerések átadása.

Helyezések::

Sorszám

800 l/perc kmf

RB FOX ÖTP

HONDA 1300 l/perc
Ifjúsági fiú Felnőtt férfi Létesítményi férfi Létesítményi női Gyermek leány Gyermek fiú Ifjúsági lány Felnőtt női Felnőtt férfi
1 Szakolyi Önkéntes Tűzoltó Egyesület Tiszadobi Önkéntes Tűzoltó Egyesület Electrolux Lehel Kft. Electrolux Lehel Kft. Önkormányzíti Tűzoltóság Szakoly Balkányi Önkéntes Tűzoltó Egyesület Balkányi Önkéntes Tűzoltó Egyesület Szakolyi Önkéntes Tűzoltó Egyesület Geszterédi Önkéntes Tűzoltó Egyesület Szakolyi Önkéntes Tűzoltó Egyesület
2   Szakolyi Önkéntes Tűzoltó Egyesület     Önkormányzati Tűzoltóság Tiszavasvári Szakolyi Önkéntes Tűzoltó Egyesület Tiszadada Község Önkéntes Tűzoltó, Polgárőr és Környezetvédelmi Egyesülete   Balkányi Önkéntes Tűzoltó Egyesület Balkányi Önkéntes Tűzoltó Egyesület
3   Geszterédi Önkéntes Tűzoltó Egyesület     Önkormányzati Tűzoltóság Újfehértó Rakamazi Önkéntes Tűzoltó Egyesület Szakolyi Önkéntes Tűzoltó Egyesület   Szakolyi Önkéntes Tűzoltó Egyesület Vásárosnaményi Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Az eredményhirdetést követően elismerések kerültek átadásra. 

A Nemzeti összetartozás napja alkalmából és a hosszú időn át nyújtott szakmai tevékenységük alapján, Kárpát-haza Önkéntes Tűzoltó Hálózat emlékérem elismerésben részesült:

• Bodrog László Úr, a kisvárdai Kárpátalja Ház szakmai igazgatója,

• Györffy Zsolt Úr, a Gyergyószárhegyi Önkéntes Tűzoltó-alakulat parancsnoka,

• Antal László Úr, a Csíkszentmiklósi Önkéntes Tűzoltó-csapat szakmai vezetője,

 

Szent Flórián emlékérem elismerésben részesült:

• Sándor Tamás Úr, a Farkaslaki Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke,

• Bogdán Zsolt Úr, a Nagybajomi Tűzoltó Egyesület parancsnok-helyettese,

• Markos László Úr, az Ajaki Tűzoltó Egyesület alelnöke."

Az elismeréseket Kelemen Zsolt a Magyar Tűzoltó Szövetség általános alelnöke és Rubóczki Zoltán tű. törzszászlós a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Tűzoltószövetség általános alelnöke, az MTSZ határon túli bizottságának képviseletében adta át.

Jubiláló szervezetek részére a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Tűzoltószövetség ajándéktárgyat adományozott. Az ajándéktárgyat Dombrády László ny. tű. ezredes a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Tűzoltószövetség elnöke adta át, az alábbi szervezeteknek:

• Nagykálló Önkéntes Tűzoltó Egyesület (1893)

• Ajaki Tűzoltó Egyesület (1923)

• Papp Önkéntes Tűzoltó és Településfejlesztő Egyesület (1923)

• Szakoly Önkéntes Tűzoltó Egyesüet (1928)

• Vásárosnamény Önkéntes Tűzoltó Egyesület (1928)

A nemzeti összetartozás napja alkalmából, a fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Ajaki Tűzoltó Egyesület részére 5 kopjafa került átadásra, amely az egyesület szertárát fogja diszíteni a jövőben. A kopjafákat a gyergyószárhegyi, a farkaslaki, a csíkszentmiklósi, a nagybajomi és az ajaki tűzoltók készítteték.

Az esemény zárásaként óriási habparti került megrendezésre.

Fotók: Móricz Csaba és Dolhai László


Kapcsolódó képek:

Vissza