Majdnem minden ötödik ember szerint a füstöt álmunkban is megérezzük

2022-07-28 09:59:39

A magyar lakosság kb. ötöde szerint a füstöt álmunkban is megérezzük, és negyede szerint a füstben csak gőzök, gázok vannak. Ezért is rendkívül fontos a füstérzékelők hasznosságára felhívni a figyelmet!

A magyarok többsége tudja, hogy a füstben számos káros vagy potenciálisan káros anyag megtalálható, de ez a tudás bizonytalan, hiszen a megkérdezettek fele helytelenül igaznak vélte azt az állítást, hogy a füstben kb. 10 féle vegyi anyag van.

A megkérdezettek többsége tudja, hogy a füst veszélyes a szervezetünkre nézve. Valamint azt is tudják, hogy a égés, parázslás, tüzelés során nem tűnik el minden, hanem például szén-monoxid keletkezik. A válaszadók egynegyede azonban abban a tévhitben él, hogy az égés során felszabaduló gőzök, gázok alkotják a füstöt és más nincs benne.

Ami a füstérzékelők fontosságát felhívó kampányt illeti: a megkérdezettek majd’ ötöde szerint ha éjszaka üt ki a tűz, miközben a háziak alszanak, nincs nagy probléma. Igaznak vélték ugyanis azt az állítást, mely szerint „az ember álmából is felriad a tűz első jeleire, hiszen a füstöt még álmunkban is megérezzük”. Ez persze nem igaz!

A felmérés itt mutatott rá a kampány legerősebb üzenetére, és a lakossági ismeretek gyenge pontjára: füstjelző nélkül tragédia lehet egy éjszaka kiütő lakástűzből!

A felmérés eredményeit további posztokban dolgozzuk fel.

Adatok: Kantar Hoffmann 2022. Célcsoport: 18-70 éves hazai lakosság - Országos reprezentatív minta életkorra, nemre és régióra. Módszertan: telefonos kérdőíves kvantitatív kutatás.

Miért készült a felmérés?

A lakástüzek túlnyomó többsége megelőzhető lenne egy egyszerű füstérzékelő felszerelésével. Pontosan ez áll Magyar Tűzoltó Szövetség által – a Füstmentes.hu és a MABISZ együttműködésével – indított, egy évig tartó közvélemény-formálási és tájékoztatási kampány középpontjában. A kampány keretében

• reprezentatív felmérés készül a lakosság ismereteiről, tudatosságáról,

• önkéntes tűzoltók hétszáz füstjelzőt szerelnek fel országszerte lakóingatlanokban,

• a szövetség egy évig követi nyomon a füstjelzők használatát, és

• statisztikákban, elemzésekben összesíti a lakók gyakorlati tapasztalatait.

A kampánnyal kapcsolatban további információk itt találhatók meg.