Hírek


Újabb Önállóan beavatkozó egyesület Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyében

2022-06-10 09:51:36

Egy újabb mérföldkőhöz érkezett a Rakamazi Önkéntes Tűzoltó Egyesüle

Az elmúlt három évben már előjelei voltak a Rakamazi Önkéntes Tűzoltó Egyesület új mérföldkő lépésének. Olyan mérföldkő átlépése várható, mely még magasabb szintre növeli a lakosok biztonságát. De nézzük miről is van szó.

Első lépésekben a Rakamazi Tűzoltók magas beavatkozási számaira figyelt fel a Sz.-Sz.-B. megyei Katasztrófavédelmi igazgatósága. Az igazgatóság úgy ítélte meg, mivel a Rakamazi Tűzoltók igen hatékonyan dolgoznak és szinte minden esetben vonulnak, kijár az egyesületnek egy korszerűbb, gyorsabb gépjárműfecskendő. Így a megyében leszerelésre kerülő Mercedes-Benz 1124 MB2000 tűzoltógépjárművet ajándékozták a Rakamazi Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek.

Második lépésben az Egyesület 2021 évvégéig további három új Tűzoltós Vezetővel gyarapodott. Így az egyesület összesen négy fő vezetővel rendelkezik a következő emberek személyében:

Suller Gyula

Vaszil Zoltán

ifj. Popik Attila

Takács Ferenc

Harmadik lépésben szükség volt a beavatkozó tűzoltó állomány képzésének növelése. A 2022-es évben szám szerint nyolc fő vett részt 40 órás Tűzoltó Alaptanfolyam elvégzésében. Az alaptanfolyamot sikeresen végezte, mind a nyolc, akik a következő személyek:

Stomp Balázs

Stomp Zoltán

Bárány Benjámin

Takács Tamás

Takács Gergő

Perger Péter

Cseh Mátyás

Kajibás Bence

Negyedik lépés Pálya Alkalmassági Vizsga (PAV I.) megszerzése. A Rakamazi Egyesület hat tagja vállalta, hogy megszerzi a megkülönböztetett hang és fényjelzésre szóló jogosultságot ezzel a lépéssel is közelebb kerülve az új mérföldkőhöz. Így most már hét fő tűzoltó rendelkezik PAV I. vizsgával:

Id. Pirint Zsolt

Vaszil Zoltán

ifj. Popik Attila

Takács Tamás

ifj. Keller Béla

Bárány Benjámin

Stomp Zoltán

Ötödik lépésként a Rakamazi Önkéntes Tűzoltó Egyesület sikeresen hajtott végre egy úgynevezett Rendszerbeállító Gyakorlatot, ami egyben egy vizsga is volt az egyesület tagjainak. A gyakorlat a következő szimulációból állt:

A Rakamazi Tűzoltók rádión kaptak riasztást, hogy Rakamazon a II. Erzsébet Királyné általános iskola könyvtár szobájában tűzütött ki.

A riasztást követően a Rakamazi Tűzoltók két teljes rajjal (2×6 fő) és két gépjárműfecskendővel kezdte meg a vonulást.

Első raj Suller Gyula (Rakamaz 24-es) irányításával megkezdték az osztott sugár kiépítését. Kiépítés közben figyelve arra is, hogy az épület áramtalanítása is megtörténjen. A füsttel elárasztott szobát sugárfedezett mellett két fő teljes felszerelésben, légzőkészülék használata mellett megközelítésre kerül, majd annak az oltása megkezdődjön. Mind eközben az épület és tűzfelderítése folyamatos legyen. Ami úgy szintén fontos volt a feladat végre hajtása közben, miután az osztott sugár szerelése megtörtént az egyes gépjárműfecskendő tűzcsapról történő folyamatos vízellátása is megtörténjen.

Második raj Vaszil Zoltán (Rakamaz 25-ös) irányításával a kettes gépjárműfecskendőről osztott sugárszerelést hajtott végre a kigyulladt könyvtár szoba ablaka felöli külső védekezéshez. Mind eközben ügyelve arra, hogy az épületből a gáz kizárása megtörténjen. Majd a kettes gépjárműfecskendőről történő szerelés után megkezdték a tűzcsapról történő folyamatos víztáplálást. Az összetett szerelés után megszervezésre került egy mentő egység mely két főből állt a feladatuk az épület teljes átvizsgálása volt, hogy nem e rekedt valaki az épületben.

A feladatok végre hajtása után a két raj megkezdte a visszaszerelést a gépjárműfecskendőkre. Ezek után a Sz.-Sz-B. megyei Katasztrófa védelem magas rangú vezetői:

Leskovics Zoltán tű. alezredes Tűzoltósági Főfelügyelő

Pócsik Zoltán tű. ezredes Tűzoltósági Felügyelő

Toldi András tű. alezredes Nyíregyházi Tűzoltó Parancsnok

értékelték a gyakorlat végrehajtását. A rajok a feladatok gyors és szakszerűen végre hajtott összetett feladatokat jól hajtották végre, ennek eredménye ként SIKERES Rendszerbeállító Gyakorlatot (vizsgát) tudhat maga mögött a Rakamazi Egyesület.

A leírt öt pont eredménye ként értünk el az új mérföldkőhöz, melyek SIKERES elvégzése után a RAKAMAZI ÖNKÉNTES TŰZOLTÓ EGYESÜLET 2022. Július 1-től hivatalosan Önállóan Beavatkozó Tűzoltó Egyesület lesz a hatodik lépés után. Ami azt takarja, hogy egy új ezzel kapcsolatos együtt működési megállapodást köt az Egyesület a Katasztrófavédelem megyei igazgatóságával.

Rakamaz ÖTE


Kapcsolódó képek:

Vissza