Hírek


150 éves a kisvárdai tűzoltóság

2021-10-30 12:58:00

A kisvárdai tűzoltóság 2020-ban ünnepelte alapításának 150 évfordulóját. A hivatalos ünnepséget a pandémia miatt, 2021. október 21.-én tartották.

Az országban az elsők között alakult meg Kisvárdán az önkéntes tűzoltóság, felismerve a tűz elleni védekezés fontosságát. A kisvárdai tűzoltóság fennálásának 150 éves jubileumi ünnepségét tartották meg október 29.-én, Kisvárdán a Művészetek Házában. Az eseményt megtisztelte jelenlétével dr. Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere és Dr. Góra Zoltán tűzoltó altábornagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója.

Az eseményen ünnepi beszédet mondott Aros László tűzoltó alezredes, a Kisvárdai Katasztrófavédelmi Kirendeltség kirendeltségvezetője, illetve dr. Pintér Sándor. Ünnepi beszédében dr. Pintér Sándor kiemelte: „A kisvárdai tűzoltóknak nem az ünneplés, hanem a szolgálat volt az első. Nem ez volt az első világjárvány a kisvárdai tűzoltók életében: az 50 éves évfordulót is később (2 évvel a jubileum után) tartották meg a spanyolnátha miatt."

Az ünnepi beszédek elhangzását követően, dr. Pintér Sándor és Dr. Góra Zoltán tűzoltó altábornagy zsászlószalagot adományozott. A szalagtűzést követően, elismerések átadására került sor. Az eslismerések során, több nyugállományú és aktív tűzoltó bajtárs elkötelezettségét ismerték el. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tűzoltószövetség részéről, Dombrády László. ny. tűzoltó ezredes adott át eslismerést Varga Béla tűzoltó ezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatójával együtt.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tűzoltószövetség elismerésben részesítette:

- Kocserha Zoltán tűzoltó törzszászlóst

- Gyebnár Zsolt tűzoltó főtörzszászlóst

- Zupkó János tűzoltó főtörzszászlóst.

Az eseményt megtisztelték jelenlétükkel,  dr. Seszták Miklós kormánybiztos úr, Román István úr, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kormánymegbízottja, Leleszi Tibor úr, Kisvárda Város polgármestere, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetői állománya, a megyei katasztrófavédelmi kirendeltségek vezetői, a megyebeli tűzoltóparancsnokok, tűzoltó gyesületek képviselői, a társhatóságok vezetői, valamint a környező települések polgármesterei.

Az ünnepséget megelőzően Kisvárda térség 16 polgármesterének kezdeményezésére 36 kisvárdai tűzoltó vehetett át elismerést a Kisvárdai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságon.

Szöveg és fotó: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tűzoltószövetség

 


Kapcsolódó képek:

Vissza