Hírek


Idén is jelentős támogatásban részesülnek az önkéntes mentőszervezetek

2019-06-25 10:19:21

Idén hetvenhét önkéntes mentőszervezet jut pályázati támogatáshoz központi forrásból.

Az erre vonatkozó döntést június 21-én hagyta jóvá a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója.

Az önkéntes csoportok megalakítását és működésük szervezett kereteinek megteremtését hét évvel ezelőtt kezdeményezte a katasztrófavédelem. A központi, majd a területi rendeltetésű mentőszervezetek megalakítása és minősítése után a járási és települési szintű szervezeteket hívták életre. Ezek a csapatok ma már jól kiegészítik a hivatásos katasztrófavédelmi egységek munkáját, képesek hatékonyan, a hivatásosok irányításával működni.
 
Az önkéntes mentőszervezetek erősítésének elsődleges célja mindig is a települések önvédelmi képességének növelése volt. A szervezetek bevonásával emelkedik azoknak a létszáma, akik helyben vállalhatnak szerepet a károk felszámolásában, a helyreállítási munkálatokban. Jelenleg országosan több mint húszezer-kétszáz önkéntes áll beavatkozásra készen az emberek biztonsága érdekében.
 
A mentőszervezetekben tevékenykedők létszámának növekedésével arányosan a beavatkozások száma is emelkedett, tavaly már kétszázötvenkét katasztrófavédelmi műveletben vettek részt az önkéntes mentőszervezetek. A beavatkozásokhoz azonban nemcsak elhivatottságra és szakmai tudásra, hanem megfelelő felszereltségre, a kor kihívásainak megfelelő technikai eszközökre is szükség van.
 
A korábbi évekhez hasonlóan a katasztrófavédelem idén is kiírta azt a pályázatot, amely az önkéntes mentőszervezetek tevékenységéhez kapcsolódó technikai eszközök, működési költségek finanszírozására, védőruházattal való ellátásukra, valamint a mentőszervezet tagjai oktatásának, vizsgáztatásának támogatására nyújt lehetőséget a központi költségvetésből. A ma jóváhagyott döntés alapján hetvenhét önkéntes mentőszervezet jut pályázati támogatáshoz.

Önkéntes mentőszervezetek 2019. évi támogatási javaslata

Forrás: BM OKF

Vissza