Hírek


Százötvenegy éves a Magyar Tűzoltó Szövetség

2021-12-05 21:00:00

Ma 151 éve, hogy gróf Széchenyi Ödön, a „legnagyobb magyar” fia, a magyar tűzvédelem legfontosabb alakja közbenjárására megalakult a Magyar Országos Tűzoltó Szövetség.

A Magyar Tűzoltó Szövetség, amely jogelődjének tekinti az 1870-ben megalakult szervezetet, azoknak az önkéntes tűzoltóknak a szellemiségét képviseli, akik a XIX. század végétől napjainkig őrzik embertársaik értékeit, életét, s mindezt úgy, hogy sem viszonzást, sem köszönetet nem várnak cserébe.

A magyar társadalom és a magyar tűzoltó történelem rendkívül fontos szelete ez a 151 év, amely szó szerint meghatározza szakmai identitásunkat, s melynek középpontjában a Kárpát-medencében élő önkéntes tűzoltók egymásnak és a társadalomnak nyújtott, országhatárokon átívelő segítsége áll.

A Magyar Tűzoltó Szövetség az önkéntes, az önkormányzati és a létesítményi tűzoltókat képviseli, akik testi épségüket és saját szabadidejüket nem sajnálva segítenek, szembeszállnak az elemekkel, és óvják az emberéletet és a társadalom értékeit. 

Tavaly méltóképpen megünnepeltük a „kerek”, százötven éves évfordulót, ám ez nem jelenti azt, hogy idén nem éreznénk fontosnak megemlékezni erről a fontos jubileumról. A célunk továbbra is ugyanaz: a megújuló szövetség ismét olyan erőssé kíván válni, mint amilyen 1945 előtt volt, hogy újra az egész önkéntes, önkormányzati és létesítményi tűzoltó társadalmat a zászlaja alá gyűjtve a szakmai érdekeit továbbra is sikerrel képviselje.

 

Ebből az alkalomból Dobson Tibor tű. vőrgy., a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke 2021. december 5-én megkoszorúzta a tavaly gróf Széchenyi Ödön tiszteletére felavatott emléktáblát az Erzsébet-híd pesti hídfőjénél.

 

Vissza