Hírek


Beavatkozás gázpalackok jelenlétében

2023-02-06 13:32:16

Megtartotta az éves képzési terv szerinti első negyedéves képzését a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tűzoltószövetség.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tűzoltószövetség szervezésében 2023. február 3-4.-én került megtartásra a megyei tagszervezetek állománya részére megszervezett szakmai felkészítés. A képzés során a résztvevő állomány három helyszínen ismerkedhetett meg a gázpalackok jelenlétében történő beavatkozások tematikájával, és gyakorlatban is elsajátíthatták az elméletben elhangzottakat. A három helyszín első állomása Szakolyban volt, ahol a képzés megnyitóján Bacskai Erzsébet Úrhölgy, a település első embere és Rubóczki Zoltán tű. törzszászlós a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tűzoltószövetség általános alelnöke köszöntötte a megjelenteket. A nagy létszámban megjelent önkéntes és önkormányzati tűzoltók köszöntése után Egyed Lajos tű. alezredes, a Békés Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Vármegyei Főügyeleti Osztály osztály-vezetője először elméleti képzés során, majd gyakorlatban ismertette a megjelentekkel a gázpalackok jelenlétében történő beavatkozások veszélyeit, a beavatkozás biztonságos szabályait. A képzés első részében a megjelent önkéntes és önkormányzati tűzoltók megismerkedhettek a gázpalackok, mint nyomástartó edények paramétereivel, előfordulásukra és felhasználásukra vonatkozó ismeretekkel. Ezt követően információkat kaptak a gázpalackok csoportosításával kapcsolatban, a káresemények szempontjából. Az elkészített tematika szerint az elméleti képzés következő részében az éghető gázt tartalmazó gázpalackok jelenlétében történő beavatkozás veszélyeire, és a biztonságos beavatkozás szabályaira hívta fel a figyelmet Egyed Lajos. A tartalmas anyag zárásaként a saját maga által kifejlesztett gyakorlópalack bemutatásával ismertette a gyakorlati feladat végrehajtásának mozzanatait a felkészítést végző a hallgatók számára. Az elméleti képzés zárásaként, a kapott ismeretekhez kapcsolódó kérdések megválaszolása következett, majd egy kis technikai szünet után kezdetét vette a gyakorlati képzés. A foglalkozás során párban végrehajtott, gyakorló palack segítségével történő beavatkozást gyakorolták a felkészítésen megjelentek. A lángoló palack sugár fedezete mellett történő megközelítését, majd a palack szelepének elzárását, és visszahűtést mindenki begyakorolta, de lehetőség volt többször is gyakorolni a feladatot. A képzésen részt vevők megismerkedhettek a gyakorlat során a gáz halmazállapotú, és a cseppfolyós gáz tulajdonságaival.

A képzés zárásaként a zárt térben történő füstképződés, pontosabban annak fázisaival és veszélyeivel ismerkedhettek meg a hallgatók, az erre a célra készített gyakorlódoboz segítségével. A felkészítést az első helyszínen Szakolyban az időjárás is hátráltatta, ezzel is életszerű helyzetet teremtve. A második napon Vásárosnaményban megtartott képzésen a térség önkéntesei az előző napi tematika alapján kaptak felkészítést, de a megnövekedett eseményszámoknak köszönhetően a résztvevők száma az előző napi helyszíntől eltérően kevesebb volt ugyan, de így is nagy létszámban jelentek meg a felkészítésen. A szombat délutáni, Ibrányban megrendezésre kerülő eseményen szintén kisebb létszámban jelentek meg a hallgatók, mivel a térségben megnövekedett káresemények felszámolása munkát adott az önkéntes és önkormányzati tűzoltóknak, de ezen a helyszínen is eredményes volt felkészítés, az előző két helyszínhez hasonlóan. Összegezve a hétvégén három helyszínen a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tűzoltószövetség szervezésében sikerült az érdeklődők számára felkészítést nyújtani, amin a tagszervezetek részéről közel 70 fő vett részt. A szövetség ezt a típusú, jelenléti oktatást tervezi negyedévente megtartani, amihez az elméleti felkészítésen túl, gyakorlati feladatok végrehajtásával igyekszik a beavatkozó állomány felkészültségét, napra készen tartását elérni. A következő foglalkozás témakörének meghatározása és a felkészítések megszervezése folyamatban van, és bízunk benne, hogy hasonló sikerrel meg tudjuk rendezni a felkészítéseket.

Köszönjük a felkészítésben a segítséget a szakolyi, vásárosnaményi és ibrányi önkormányzati tűzoltóknak, illetve Egyed Lajos tű. alezredes Úrnak!


Kapcsolódó képek:

Vissza