Hírek


Holland szállítmány, az Ukrajnai tűzoltók számára

2022-05-04 19:29:33

A Holland IJsselmuiden tűzoltók adományának Ukrajnába történő eljuttatásában nyújtott segítséget a Magyar Tűzoltószövetség.

A hollandiai IJsselmuiden tűzoltósága, és a Derceni Egyházi Önkéntes Tűzoltóság kapcsolata immáron 15 éve tart. A február végén ukrajnában kialakult háború hírére, a Holland tűzoltó bajtársak azonnal gyűjtést szerveztek, mivel már akkor látható volt, hogy egy hosszú ideig elhúzódó háború a tűzoltók technikai felszereltségét is érinteni fogja. Sajnos ez beigazolódott, ugyanis mostanára közel 350 tűzoltó technika amortizálódott le, sérült meg, vált használhatatlanná.

A Holland tűzoltók kezdeményezése nyomán először 4 kamionnyi tűzoltó felszerelés került kiszállításra Ungvárra, majd május 2.-án éjszaka 7 tűzoltó gépjármű, felszereléssel indult útjára szintén Kárpátaljára. A gyűjtést kezdeményező Jan ten Berge IJsselmuiden tűzoltóparancsnoka személyesen kísérte a szállítmányt 10 tűzoltó bajtársával Hollandiából, Németország, Ausztria, Magyarország érintésével Ukrajnába. Első pihenőként Magyarországon Banán Ágoston Gábor a Komárom-Esztergom Megyei Tűzoltószövetség elnöke fogadta a konvolyt, és biztosította számukra a pihenést, a május 3.-i etap előtt.

A kevés de tartalmas pihenő után, kora hajnalban indult a csapat a Záhonyba, ahol a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tűzoltószövetség általános alelnöke Rubóczki Zoltán várta őket. A rövid egyeztetést követően alelnök Úr akonvolyt lekísérte a határátkelőhöz, ahol a kötelező vámvizsgálatokat elvégezve Ukrajnába lépett a szállítmány, ahol már várta öket Zsukovszky Miklós esperes, a Derceni Egyházi Önkéntes Tűzoltóság parancsnoka. Az Ungvári Tűzoltóságon a felszereléseket Roman Hudak megyei katasztrófa-elhárítási szolgálat vezetője vette át, majd a vendégek ismertették a felszerelések üzemeltetésének lépéseit. A rögtönzött bemutató közben légiriadó történt, így gyorsan kellett a képzést lezárni, de a hollandok beszámolója szerint sikerült a főbb lépéseket ismertetni. Az átadás után késő este érkezett a különítmény az Ukrán-Magyar határra, ahol szintén Rubóczki Zoltán várta őket, majd Ajakon a helyi tűzoltó egyesület tagjaival, és Ajak Város polgármesterével Dr. Ragány Adriennel látták vendégül a Holland tűzoltó bajtársakat, és Zsukovszky Miklós parancsnok Urat kíséretével.

A fogadás végén Zsukovszky Miklós köszönetét fejezte ki az adományok összegyűjtéséért és célba juttatásáért, külön kiemelve Jan ten Berge IJsselmuiden tűzoltóparancsnok kitartó, lehetetlent nem ismerő munkáját. Parancsnok Úr viccesen megjegyezte a vendégeknek, hogy aki hollandiában Jan ten Berge, az Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyében Rubóczki Zoltán, hiszen a két szállítmány célbajuttatásában első szóra minden segítséget biztosított a Magyar Tűzoltószövetség támogatását biztosítva, és a szállítás közben felmerült akadályokat rendre elhárította, így könnyedén sikerült a szállítmányokat célba juttatni.

A holland tűzoltók május 4.-én Debrecenből, repülővel és megannyi élménnyel tértek haza. Meglepetésként a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tűzoltószövetség általános alelnöke a Debreceni Repülőtérre szállítás közben megszervezte, hogy a Holland vendégek megtekinthessék a Debreceni Nemzetközi Repülőtér DETKA kiképző pályáján éppen zajló Szlovák tűzoltók speciális képzését, amelyet Magyar szakemberek irányítottak. A vendégeknek ez egy nagyszerű élmény volt, ahogy fogalmaztak, Szent Flórián a Tűzoltók védőszentjének napján, nemzetközi tűzoltók találkozása. Ezt előre leszervezve sem lehetett volna jobban összehozni, amiért köszönet illeti meg Hunyadi Imre Urat, a Debreceni Nemzetközi Repülőtér parancsnok-helyettesét.

Fotó: IJsselmuiden tűzoltóság; Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tűzoltószövetség


Kapcsolódó képek:

Vissza