Zetelaki látogatás – beszámoló

2019-10-04 07:37:34

A Magyar Tűzoltó Szövetség delegációja Zetelakán járt. Sörös Tibor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Tűzoltók Szövetség elnökének beszámolója következik.

A Hargita Megyei Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Zetelaki Önkéntes Tűzoltó Egyesület valamint a Zetelaki Önkormányzat meghívásának tettünk eleget a Magyar Tűzoltó Szövetség képviseletében, 2019. szeptember 27–29. között a Zetelakán megrendezett programsorozaton. A magyar küldöttséget Kelemen Zsolt alelnök, Sörös Tibor, a JNSZ Megyei Tűzoltók Szövetségének elnöke, Nyers István, a Kóka ÖTE elnöke, valamint Egyházi Endre, a Császár ÖTE elnöke alkotta. Szintén jelen voltak Magyarországról Zetelaka testvértelepülései képviseletében Tiszanána Polgármestere és Önkormányzati Tűzoltóságának tagjai, valamint Nagymányok ÖTE tagjai, illetve Szlovákiai Tardoskedd tűoltói és délvidéki Topoja járás Gunaras település önkéntes tűzoltói is.

A Hargita megyei községközpont, mely 4450 főt számláló település, méltán lehet büszke természeti adottságaira, vendégszeretetére, és nem utolsó sorban tűzoltóira, akik az utóbbi években jelentős fejlődésen mentek keresztül.

A rendezvénysorozat pénteken este kezdődött, amikor is egy vacsorával látták vendégül a helyiek az érkező meghívottakat. Albert Csaba elnök, valamint Nagy Attila, a település polgármestere köszöntötte a vendégeket. Vacsora után kötetlen beszélgetést folytattunk.

Másnap reggel a felújított, immár teljesen kész tűzoltó laktanya átadására került sor, ahol több megyei vezető is jelen volt, és méltatták az önkéntes tűzoltó mozgalmat. A szentelést és szalagátvágást követően minden vendég megtekinthette a szépen belakott laktanyát, majd valamennyi érkező egyesület részvételével egy tűzoltó autó felvonulás vette kezdetét, mely a helyi sportpályán ért véget, ahol a nap fő programja, a VII. Udvarhelyszéki „Szent Flórián Vándorkupa” tűzoltóverseny vette kezdetét. Tartalmas és izgalmas verseny után tömlőgurító versenyt is rendeztek a szervezők ahol csapatonként két fővel vettek részt az induló egyesületek.

Nap közben lehetőség volt emelőkosaras járműből is megtekinteni Zetelaka példátlan környezeti szépségeit.

Értékelést követően sor került az eredményhirdetésre, mely során a Magyar Tűzoltó Szövetség különdíját Kelemen Zsolt alelnök úrral átadtuk a vajdasági Gunaras önkénteseinek, akik vegyes, női tagokkal is rendelkező csapattal indultak, másodpercekkel lemaradva az első helyezettől tejesítették versenyfeladatukat. A különdíjunk jobb helyre nem is kerülhetett volna, látva arcukon a boldogságot, annak könnyeit.

Sor került ajándékok emléklapok átadására, valamint az első három helyezett csapat átvehette értékes tárgyjutalmakat is. A vándorkupát a helyiek, Zetelaka önkéntesei kapták meg, jelentős időfölénnyel megnyerve a versenyt. A második Parajd , míg a harmadik Korond csapata lett.

A nap zárásaként a résztvevőket a szervezők meghívták egy vacsorára. Vasárnap látogatást tettem Bögözön, valamint Szentegyházán, ahol tartalmas beszélgetést folytattunk önkéntes barátainkkal, Bögözön megtekintettem a laktanyát, járműveket, valamint egy templomlátogatásra is eljutottunk barátaikkal. Szentegyházán parancsnok Úr megmutatta a tetőtérben végzett munkálatokat, ahol tantermet valamin újabb vendégszobákat alakítanak ki. A delegáció több tagja vasárnap ebédmeghívásnak tett eleget Székelyvarság önkéntes egyesületének jóvoltából, melyet egyesületük fennállásának 5. évfordulója alkalmából rendeztek az önkéntesek.

A lehetőséget ezúton is köszönöm, számomra megtiszteltetés volt képviselni a Magyar Tűzoltó Szövetséget, a magyar tűzoltó mozgalmat!