Hírek


Interschutz szakmai kiállításon vettünk részt

2022-06-26 20:15:44

A világ minden tájáról érkeztek kiállítók és érdeklődők is, a tűzoltó világkiállításra.

Két év halasztással, 2022. június 20-24 között Hannoverben került megrendezésre az Interschutz, a tűzoltó világkiállítás. Szövetségünket a Budapesti Tűzoltószövetség által biztosított pályázati forrásból képviseltük 2 fővel (Rubóczki Zoltán általános alelnök és Takács István az Ajaki Tűzoltó Egyesület titkára), a Magyar Tűzoltószövetség Létesítményi Tagozatának szervezésében. Hozzánk csatlakozott szintén az MTSZ szervezésében történő részvétellel Leskovics Zoltán tű. alezredes, az Sz-Sz-B MKI tűzoltósági főfelügyelője, és Dombrády Gábor tű. alezredes, a Mátészalkai Katasztrófavédelmi Kirendeltség tűzoltósági felügyelője.

A hosszú utazás során a küldöttség Hannovertől 30 km-re található Hildesheim városban szált meg, ahonnan egyénileg, vonattal utazott a hannoveri kiállításra, illetve onnan vissza a szállásra. A kiállításon a megtalálható volt minden jelentősebb szolgáltató, a megelőzési (tervezési), tűzoltási illetve műszaki mentési tevékenységhez kapcsolódó területről. Lehetőségünk nyílt betekintést nyerni a legújabb technikai fejlesztésekre, illetve minden felmerülő kérdésünkre vállaszt kaptunk a kiállításon résztvevő szolgáltatóktól. Külön kiemelnénk a Weber-Hidraulik standját, ahol Szemlits Gyula magyarországi forgalmazó és a Trelleborg Slovenija (SAVA) pavilonját, ahol Baráth Tibor magyarországi forgalmazó mutatta be a legújabb fejlesztéseket, alkalmazási módszereiket. Fontos még megemlíteni a HAIX kiállítórészlegét is, ami talán a világkiállítás legnagyobb kiállítóterületével rendelkezett, és a nyitvatartási időben teltházzal üzemelt. Itt sikerült képviseletünknek a HAIX VIP részlegére bejutni, ahol Szántó Petra a HAIX magyarországi képviselője részletesen bemutatta a gyár legújabb fejlesztésű védőfelszereléseit, azok védelmi elemeit.

A kiállítóterület mérete miatt lehetetlen feladat 1 nap alatt mindent megtekinteni, így képviseletünk is 2 napot töltött el a kiállításon. Rajtunk kívül rengeteg magyar delegációval találkoztunk, de számunkra kiemelkedően kedves találkozás volt, amikor a Szakolyi ÖnkormányzatiTűzoltóparancsnokság képviseletével futottunk össze, akik a Pilisvörösvár ÖTE szervezésében utaztak a kiállításra. Külön élmény volt, hogy megtekinthettük a "The Holmatro rescue challenge" bemutatója során, a 20 nevezett csapatból a magyar csapatot, a Hungarian Fire and Technical Rescue Team verseny bemutatóját, melynek során a fiúk a legújabb eszközökkel és magas színvonalon történő beavatkozással végezték al a kijelölt feladatokat.

A számos kiállító között sikerült mindenkinek megtalálni a számára legvonzóbb területet, illetve tapasztalatokat cserélni a kiállítókkal. Több tűzoltó gépjármű gyártó mutatta be legújabb fejlesztését, melyek között több gyártónál feltünt a gépjárműben a legénység elhelyezésének módja, de külön élmény volt megtekinteni a legújabb elektromos meghajtású, vagy mobil vezetési pontként működő gépjárműveket is. Nem volt hiány a tűzoltó védőruházatok illetve védősisakok kiállítóiból sem, így lehetőségünk nyílt például a legújabb okosruhák kipróbálására is.

Összegzéséként elmondható, hogy jó volt látni a tűzvédelem, illetve a beavatkozáshoz használt felszerelések fejlődését, és bízunk benne, hogy a jövőben ezeket a fejlesztéseket mi is tudjuk használni, alkalmazni. Az Interschutz 5 évente kerül megrendezésre, és már most elhatároztuk, hogy a következő kiállításon szövetségünk képviselteti magát szervezett formában, összehangolva tagszervezeteink igényét. A látottakat szavakban nehéz megfogalmazni, ezért a csatolt képekkel próbáljuk bemutatni a kiállítás elemeit.


Kapcsolódó képek:

Vissza