Hírek


Ajakon került megrendezésre a 11. Szent Flórián Tűzoltótábor

2021-08-19 14:56:38

Idén tartották meg a 11. Szent Flórián Tűzoltótábort Ajakon. A négy napos esemény során lehetőség volt kirándulásra, illetve részvételre egy szakmai bemutatón is több más program mellett. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében tartott tábor megszervezésében részt vettek a a gyergyószárhegyi, az ajaki és a nagybajomi egyesületek vezetői. 

11. alkalommal került megtartásra, a Szent Flórián Tűzoltótábor, Ajakon. A tábor ötlete 2009-re nyúlik vissza, amikor egy baráti látogatás alkalmával Gyergyószárhegy Güdüc településrészén Györffy Zsolt a Gyergyószárhegyi Önkéntes Tűzoltó-alakulat parancsnoka, és Rubóczki Zoltán az Ajaki Tűzoltó Egyesület parancsnoka felvetették a tábor megrendezésének ötletét. A kezdeményezéshez később Sipos Lajos a Tűzoltó Egyesület Nagybajom parancsnoka is csatlakozott, így 2010 májusában, Gyergyószárhegyen került megrendezésre a három szervezet önkénteseinek részére az első tábor. A következő években, 2011-ben Ajakon, majd 2012-ben Nagybajomban tartották meg a három önkéntes szervezet tagjainak számára a tűzoltótábort. Az eredeti elhatározás szerint, minden évben a rotáció elvét követve rendezi a tábort a gyergyószárhegyi, ajaki és a nagybajomi egyesület. A tábor célja, hogy a szakmai ismereteket átadják egymás részére a résztvevő szervezetek tagjai, illetve a már kialakult baráti kapcsolatokat tovább építsék, ápolják. Sajnos az utóbbi két tábor megrendezése „viharos” körülmények között zajlott. A jubileumi, X. Szent Flórián Tűzoltótábort (melyet eredetileg Gyergyószárhegy rendezett) el kellet halasztani, mert a tábor előtti héten, Ajakon viharos erejű szél pusztított, így a táborozók a rendezvény halasztásáról döntöttek, ezzel együtt pedig az ajaki viharkárok helyreállításánál segédkeztek az eredeti tábor időpontjában. Ezt követően 2020-ban sajnos a világjárvány miatt, Ajakon nem volt lehetőség a tábor megrendezésére, így a XI. Szent Flórián Tűzoltótábor 2021-ben került megrendezésre.

A tábor hivatalos megnyitóját 2021. augusztus 5.-én tartották, amelyen a három szervezet tagjain kívül részt vett Homoki Attiláné Ajak város alpolgármester asszony, Dombrády László tű. ezr. a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tűzoltószövetség elnöke, és Kőrizs Károly tű. alezr. a Kisvárdai Katasztrófavédelmi Kirendeltség tűzoltósági felügyelője. A megnyitó keretében kerültek átadásra az Ajaki Tűzoltó Egyesület X. éves önkéntes tűzoltói szolgálattal rendelkezők részére a szolgálati jelek. A megnyitót követő ebéd után, a résztvevők a fiatalok bevonásának lehetőségéről egyeztettek, az egyesületek szakmai- és önkéntes tevékenységéhez, a kialakult gyakorlatokat alapul véve, majd a résztvevők közösen felépítették az Ajaki Tűzoltó Egyesület sátrát a helyi egyház kérésére, a közelgő templombúcsú alkalmából.

A tábor második napján a táborozók kiránduláson vettek részt, a Magyarország legkeletibb pontjánál Garbolcon illetve a hármas határnál, majd ellátogattak a Túr-bukóhoz látogattak Tiszakóródra. Az ebéd elfogyasztását követően, a délután folyamán megrendezésre került a tábor kihagyhatatlan programja, a III. Táskai Árpád Csürök kupa.

A program szerint, a harmadik napon a résztvevők előkészítették a helyszínt a szombaton délután megrendezésre kerülő szakmai bemutatóra, mellyel a tűzoltótábor résztvevői csatlakoztak az Ajaki Római Katolikus egyház családi napjának rendezvényéhez. A helyszín előkészítését követően, a szakmai bemutató mozzanatait egyeztették le, a résztvevő táborozók. A gyakorlat során közlekedési balesetet követő mentést mutattak be a táborozók, majd egy tűzoltási bemutatót követően, meglepetés programként habpartyt rendeztek a családi nap résztvevőinek. A sikeresen elvégzett mentést, tűzoltást és habpartyt a Csürök-kupa visszavágója követte, a helyi sportpályán.

A tábor utolsó napján a tűzoltótábor tagjai aktívan részt vettek, a hagyományos Ajaki Nagyboldogasszony Napi templombúcsún, majd az ebédet követően értékelték és bezárták a tábort. Az értékelés és táborzárás során a táborozókkal tartott Dr. Ragány Adrienn Ajak város polgármester asszonya és Leskovics Zoltán tű. ezr. a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltósági főfelügyelője. Polgármester asszony köszönetét fejezte ki a táborban való részvételt, külön kiemelve a családi nap keretein belül bemutatott gyakorlatban aktívan tevékenykedők munkáját. Ezután főfelügyelő Úr is köszönetét fejezte ki a példátlan együttműködésnek, amely a három szervezet tagjai között létrejött, kiállta az idők próbáját, és nem csak szakmai jellegű. Ennek ékes bizonyítéka, hogy 2022-ben, immáron Nagybajomban kerülhet megrendezésre, a XII. Szent Flórián Tűzoltótábor.


Kapcsolódó képek:

Vissza