Hírek


Konferencia és eszközök átadása

2019-11-25 08:54:05

Az önkéntesek konferencián vettek részt, majd átvehették a pályázati eszközöket.

Péntek délelőtt tartotta meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a megyében működő önkéntes tűzoltó egyesületek konferenciáját, majd ezt követően a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság szertárában ünnepélyes keretek között átvették a pályázaton elnyert eszközeiket az önkéntes tűzoltó egyesületek, az önkormányzati tűzoltóparancsnokságok, valamint az önkéntes mentőszervezetek.

A konferenciát Nagy József tűzoltó ezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese nyitotta meg. Ezt követően Leskovics Zoltán tűzoltó alezredes, megyei tűzoltósági főfelügyelő az önkéntes tűzoltó egyesületek 2019. évi működéséről tartott előadást, majd Pokol Zsolt tűzoltó ezredes, ellenőrzési szolgálatvezető a végrehajtott ellenőrzések tapasztalatairól tájékoztatta a jelenlévőket.

A konferenciát követően került sor az önkéntes tűzoltó egyesületek, az önkormányzati tűzoltóparancsnokságok, valamint az önkénes mentőszervezetek 2019. évi pályázaton elnyert felszereléseinek ünnepélyes átadására. Az önkéntes tűzoltó egyesületek és az önkéntes mentőszervezetek támogatására országosan összesen 700 millió forintot, míg az önkormányzati tűzoltóságok eszközfejlesztési támogatására 225 millió forintot biztosított a központi költségvetés 2019-ben.

A pályázat céljai a hazai katasztrófa-elhárításban a mentőszervezetek feladataihoz kapcsolódó működési, fejlesztési költségek biztosításával a mentési és beavatkozási képességeik növelése, eszközfejlesztéssel történő javítása, a továbbképzéseken való részvétel támogatása, szerepvállalásuk szélesítése, valamint a káresemények felszámolásánál való alkalmazhatóságuk gyakoriságának növelése. Az önkéntes mentőszervezetek számára 2019-ben meghirdetett pályázat keretösszege 80 millió forint volt. A megyei mentőszervezetek összesen 2,5 millió forint értékben részesültek támogatásban, míg az önkéntes tűzoltó egyesületek és önkormányzati tűzoltóparancsnokságok több mint 50 millió forint értékben.

A rendezvényen Varga Béla tűzoltó ezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, köszöntötte az eszközök átvételére megjelent szervezeteket. Az igazgató beszédében kiemelte az önkéntesség fontosságát, valamint azt, hogy a 2019 júniusában Szabolcs-Szatmár-Bereg megyén átvonuló vihar felszámolásában az önkéntesek hatalmas szerepet vállaltak. Hangsúlyozta elengedhetetlen az, hogy megfelelő eszközökkel és felszerelésekkel, valamint a szükséges képesítéssel rendelkezzenek. Ezekhez nyújt nagy segítséget a megnyert pályázat. Az ünnepségen kilenc önkéntes tűzoltó egyesület és mentőszervezet, valamint hat önkormányzati tűzoltóparancsnokság vehette át az elnyert eszközeit, így többek között védőruhákat, tömlőket, motoros láncfűrészeket és sisakokat.

Fotó: Dudás Szilvia tű. fhdgy.

Vissza