Nagyecsedi Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Több település elsődleges védelmét látják el

Öt településen csaknem 13 ezer ember elsődleges tűzoltási és mentési feladatait végzik el A Nagyecsedi Önkéntes Tűzoltó Egyesület 2015 júliusában alakult újjá 10 alapító taggal. A szervezet létszáma fél év alatt megtöbbszöröződött, 2015 év végére már 35-re bővült, jelenleg 50 fővel a település egyik legnagyobb létszámú civil szervezete.

Korábban működött Nagyecseden önkéntes tűzoltóság, melyről a 1960-as években épített, és jelenleg is meglévő álló tűzoltószertár tanúskodik. Az egyesület a korábban Nagyecseden működött tűzoltó egyesület hagyományait továbbörökítve, de kibővült működési és tevékenységi területtel, újonnan alakult szervezetként látja el vállalt feladatait.

Az egylet tárgyi és személyi feltételei folyamatosan javultak, a szakmai lépcsőfokokat nagy sebességgel vették. 2015. december 16-án III. kategóriájú együttműködési megállapodást kötöttek a működési terület szerinti, Mátészalkai Hivatásos Tűzoltó-parancsnoksággal.

2016. április 7-én az együttműködés II. kategóriára, 2018. október 2-án I. kategóriára módosult, 2018. november 1-től pedig önálló beavatkozóként folytatják szaktevékenységünket. Nagyecsed város mellett, Mérk, Vállaj, Fábiánháza és Tiborszállás települések – közel 13 ezer fős lakosságának elsődleges tűzoltási és műszaki mentési feladatait is végzik.

Meghatározó tagjai a „Kraszna” Mátészalka Járási Mentőszervezetnek is.

Az egyesület hatékonyan együttműködik Nagyecsed Város Önkormányzatával és a város civil szervezeteivel.

Részt vettek 2016 júniusában Garbolcon, a jégkár sújtotta lakóházak helyreállítási munkálataiban. A 2019. június 27-ei vármegyénkben tomboló vihar Nagyecsedet és vállalt tevékenységi területünket sem kímélte. Az egyesület ennek kapcsán 55 riasztást kapott és 55 vonulást hajtott végre.

Versenyeken is részt vesznek

Rendszeresen részt vesznek a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a vármegyei tűzoltószövetség által rendezett szakmai versenyeken.

A megyei lépcsőfutó versenyeken több alkalommal egyéni és páros kategóriában is dobogós helyet szereztek az ÖTE tagjai.

A vármegyei önkormányzati-, önkéntes- és létesítményi tűzoltóversenyen is jó eredménnyel szerepelnek, de a területi önkéntes mentőcsoportok térségbeli versenyén elért eredményeinkre a legbüszkébbek, melyen 2017-ben sikerült megszerezni, 2018-ban pedig megőrizni az első helyezettnek járó kupát.

Kiemelten foglalkoznak a lakosság katasztrófavédelmi-, tűzvédelmi oktatásával, a tűzoltó szakma népszerűsítésével. Tömegkommunikációs eszközök felhasználásával, előadások szervezésével igyekeznek megismertetni tevékenységünket. Működési területükön helybe viszik az oktatási, nevelési intézményekbe a tűzmegelőzést, ahol a fiatalabb korosztályoknak megfelelő interaktív előadásokat tartanak.

A Czibere László parancsnok vezette egyesület, fontosnak tartja a hagyományápolást, a tűzoltó utánpótlás nevelése érdekében a tűzoltó hivatás népszerűsítését, ezért a város közösségi rendezvényeinek, fesztiváljain rendszeres részt vesznek.

Pályázati forrásból építkeznek

2016-ban pályázatot nyújtottak be a Szatmári u. 3. szám alatti, korábban lakóházként funkcionáló ingatlan fejlesztésére.

A „Zöld város kialakítása Nagyecseden” elnevezésű, projektnek köszönhetően 455,96 m2 hasznos alapterületű épület jött létre, továbbá környezetrendezés, parkoló építés történt.

A beruházás eredményeként felújított és bővített épületben parancsnoki iroda, ügyelet, előadó terem, pihenőszobák, vizesblokkok, étkező, 120 m2 szerállás, raktár, továbbá a helyi polgárőr egyesület számára egy iroda helyiség került kialakításra.

2016 márciusában szaktevékenységük végzéséhez elengedhetetlen fontosságú eszközzel, egy Mercedes 1017-es típusú tűzoltó gépjárműfecskendővel gazdagodtak szintén a nagyecsedi önkormányzat, illetve helyi vállalkozók támogatásának köszönhetően. Az igényesen felújított tűzoltó gépjárműfecskendő 1985-ös évjáratú, 2000 literes víztartállyal rendelkezik.

A szaktevékenység ellátásához szükséges alapvető egyéni és csapat védőfelszerelésekkel, szakfelszerelésekkel, technikai eszközökkel, kéziszerszámokkal az előírt szinten rendelkeznek, melyeket különböző pályázatokon elnyert forrásokból, adományokból szereztünk be. Füst eltávolító túlnyomásos turbó ventilátor, akkumulátoros kombinált feszítő – vágó berendezés, gázérzékelő műszer és még sorolható az a berendezés és eszközpark, amellyel rendelkeznek

Nagyecsed Önkéntes Tűzoltó Egyesület   Czibere László (pk)
4355 Nagyecsed, Szatmári u. 3. 24 (30) 983-8344

adósz: 18658938-1-15 NA